zaterdag 12 november 2016

Uitnodiging Cleveringa Lezing op 21 november

Beste leden van de Nederlandse Vereniging,

Graag willen we jullie er nogmaals op attent maken dat maandag 21 november de jaarlijkse Cleveringa-lezing plaatsvindt. Geef je vandaag nog op!

Uitnodiging

Het Cleveringa Comité te Santiago wil  graag al diegenen die studeerden aan de Universiteit van Leiden uitnodigen voor de al bijna traditionele (in Santiago) Cleveringa-lezing (zie onderaan). Ook belangstellenden van andere Nederlandse universiteiten of met een vergelijkbare achtergrond en interesse zijn van harte welkom.

De lezing zal gehouden worden op maandag 21 november ten huize van de Nederlandse Ambassadeur, Apoquindo 5376 in Las Condes (vlakbij metro Manquehue).

Professor dr. R. Verpoorte van Rijksuniversiteit Leiden zal dan spreken over "Planten, gezondheid, cultuur en (on)geloof".

De lezing wordt in het Engels gehouden omdat wij ook deelname van Chileense ex-studenten uit Leiden verwachten.

U bent welkom vanaf 19:00 uur, er zal een bijdrage worden gevraagd van 6000 pesos p.p. (voor na-borrel en attentie voor de spreker).

Na de lezing is er tijd tot napraten en nadere kennismaking onder het genot van een hapje en een drankje.

Wilt u zich alstublieft uiterlijk vòòr vrijdag 11 november aanstaande opgeven bij zowel Riet Delsing (rietdelsing@ hotmail. com) als Babette Smeets (smeetsbabette@ hotmail. com)

Met vriendelijke groet,

Het Cleveringa Comité te Santiago de Chile: Riet Delsing, Babette Smeets en Marion Kappeyne

Zogenaamde Cleveringa-lezingen worden jaarlijks op veel plaatsen in de wereld georganiseerd onder Leidse alumni en eventueel ook andere belangstellenden ter herdenking van de moedige daad op 26 november 1940 van prof.mr. R.P. Cleveringa, hoogleraar Handelsrecht en Burgerlijk procesrecht, die toen een protestrede hield om zijn ongenoegen en woede te uiten over de Duitse anti-Joodse maatregel tegen het personeel van de Universiteit Leiden. In zijn gloedvolle betoog legde hij haarfijn uit waarom de maatregelen zijns inziens in strijd met het volkenrecht waren. Zijn toespraak werd met luid en langdurig applaus ontvangen en leidde direct na afloop tot een studentenstaking en tot uiteindelijk de sluiting van de universiteit. Ook andere hoogleraren hielden protestredes tegen het ontslag van hun Joodse collega's.