dinsdag 10 oktober 2017

Ons Oranje! Oranje ondanks zege definitief niet naar WK 2018

Oranje ondanks zege definitief niet naar WK 2018
Het WK 2018 in Rusland zal het zonder het Nederlands elftal en zijn Oranjelegioen moeten doen. Na de 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg was het eigenlijk al duidelijk, maar dinsdagavond kon er in de Amsterdam ArenA officieel een streep door de WK-ambities van Oranje. Nederland beet zeker voor rust geweldig van zich af en won weliswaar met 2-0, maar voldoende voor een WK-ticket was het niet. Hopen op een wonder, meer zat er voor Oranje niet in voorafgaand aan het duel tegen Zweden. Want een duel met zulke grote cijfers winnen? Nee, dat zag ook aanvoerder Arjen Robben niet gebeuren. "7-0, dat is nogal wat", reageerde hij. "Het belangrijkste is dat wij ons goed presenteren." Toch probeerde bondscoach Dick Advocaat de moed er in te houden. "Want als je er vooraf al met de intentie in gaat van 'dat wordt niks', dan kun je beter niet spelen." Panenka Die woorden waren niet aan dovemansoren gericht. Na een indrukwekkende minuut stilte voor de onlangs overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, trok Oranje direct het initiatief naar zich toe. Onder leiding van een uitermate bedrijvige Robben drong het de tegenstander vanaf de start naar achteren. Hoewel echte kansen uitbleven, lag de bal na een kwartier wel ineens op de stip. Arjen Robben juicht nadat hij Oranje op een 1-0 voorsprong heeft gebracht. Robben ontfermde zich over de bal, nam een korte aanloop en besloot tot een 'panenka'. Dat de uitvoering vrijwel geheel mislukte, deerde niemand omdat de bal wel, zij het aarzelend, tegen het net sloeg. Oranje had de vroege voorsprong waar het zo vurig op hoopte. Frank en vrij De volgende kans was niet voor Nederland, maar voor de bezoekers. Marcus Berg kon frank en vrij inkoppen, maar gelukkig voor het Nederlands elftal mikte de spits de bal precies in de handen van Jasper Cillessen. Daarna was het weer Oranje dat de klok sloeg. Na een vrije trap van Robben belandde de bal pardoes voor de voeten van Georginio Wijnaldum. De middenvelder had de bal voor het inschieten, maar zag zijn inzet op het allerlaatste moment gekraakt worden. Ryan Babel bediende Robben bij de 2-0 met een balletje op maat. Zweedse verdedigers waren er niet te bekennen bij de enorme kans die Kenny Tete kreeg, maar de verdediger ramde de bal vrij voor Robin Olsen wild over. Hoe anders was dat een paar minuten later. Ryan Babel werd vrijgespeeld aan de linkerkant, keek op en zag Robben naar de rand van de zestien snellen. De ene buitenspeler zocht en vond de andere, waarna Robben zijn klasse etaleerde door de bal op fenomenale wijze ineens achter Olsen te knallen. Alles of niets Na de pauze ging Oranje met Bas Dost voor Vincent Janssen direct op zoek naar meer goals. Hoewel het de spits eerst nog veelvuldig wist te bereiken, leverde het nauwelijks grote kansen op. 'Alles of niets', klonk het vanaf de tribunes, maar de hoop op een geweldige stunt vervloog naarmate de minuten vergleden. Ook Zweden kroop nu sporadisch uit de schulp, maar geen moment wisten de bezoekers Cillessen echt te verontrusten. Bas Dost kwam na de rust in het veld voor Vincent Janssen. Aan de score veranderde echter niets meer. Het slotakkoord was voor Robben zelf. Hartstochtelijk aangemoedigd door het Oranjelegioen wist hij nog een keer op snelheid door te breken. Aan de inzet, vanuit een moeilijke hoek, zat echter niet voldoende snelheid om Olsen echt in verlegenheid te brengen. Het deerde het legioen niet. "Robben, Robben", donderde het van de tribunes, gevolgd door 'Robben bedankt', zelfs dwars door het eindsignaal. Een even prachtig en terecht eerbetoon aan een van de beste spelers die Oranje ooit heeft gehad. Nations League A Hoewel Oranje ondanks de overwinning is uitgeschakeld, nam het dinsdag op een positieve manier afscheid van het Oranjelegioen. En dat niet alleen, belangrijker was dat het Nederlands elftal, zoals het er nu naar uitziet, door de overwinning op plek twaalf van de UEFA-coëfficiëntenranking (niet te verwarren met de FIFA-ranking) terecht kwam. Die plek zou ervoor zorgen dat Nederland na het EK 2018 in de Nations League A mag uitkomen, in tegenstelling tot eerdere berichten. StatistiekenBekijk hier de statistieken van het duel. UEFA Nations LeagueBekijk hier het eerder gepubliceerde artikel over de UEFA Nations League.