Een leuk verhaal, nieuws of activiteit? Mail het naar redactie at denederlandsevereniging .nl

woensdag 9 november 2016

Ons Oranje! België wil nieuw elan doorzetten

België wil nieuw elan doorzetten
De Derby der Lage Landen staat woensdag voor de 126ste keer op het programma. In de Amsterdam ArenA staat het eergevoel daarbij bijzonder hoog in het vaandel, gezien het feit dat Nederland al negentien jaar niet won van de Belgen én zij afgelopen zomer wel op het EK aanwezig waren. Nederland en België zitten allebei in de opbouwfase richting het WK 2018. Waar Oranje afgelopen zomer het EK aan zich voorbij moest laten gaan, konden de Belgen niet voldoen aan het hoge verwachtingspatroon op het EK. Ze kwamen niet verder dan de kwartfinale, waar Wales te sterk bleek. Nieuw elan Onder de nieuwe bondscoach Roberto Martinez en zijn assistent Thierry Henry is er een nieuw elan gevonden door de Belgen. De eerste oefenwedstrijd tegen Spanje ging weliswaar nog met 0-2 verloren, maar alle drie de WK-kwalificatiewedstrijden werden overtuigend gewonnen (0-3 tegen Cyprus, 4-0 tegen Bosnië en Herzegovina én 0-6 tegen Gibraltar). Onder leiding van Premier League-sterren Eden Hazard en Kevin de Bruyne hebben de Belgen de harten van hun landgenoten heroverd. En waar Nederland niet kan beschikken over een aantal geblesseerde spelers, maakt bij de Belgen waarschijnlijk juist Vincent Kompany zijn rentree nadat hij veertien maanden afwezig was wegens blessureleed. Meer dan een oefenwedstrijd De Derby der Lage Landen is meer dan een oefenwedstrijd, zo weet ook bondscoach Martinez van de Rode Duivels. "Dat is me hier wel duidelijk gemaakt", zei de keuzeheer afgelopen vrijdag op zijn persconferentie. "Ik snap en voel de rivaliteit. We nemen het duel ook erg serieus, ook omdat zij veel kwaliteiten hebben. Het is een fraaie uitdaging voor ons en we gaan er ook alles aan doen om te winnen. We zien dit niet als een vriendschappelijk potje." Toch zullen de Belgen ook het eerstvolgende kwalificatiewedstrijd in het achterhoofd houden. Aanstaande zondag spelen zij namelijk al in het eigen Koning Boudewijn-stadion tegen Estland in Groep H. TV-uitzending  SBS 6 zendt het oefenduel live uit. Vanaf 20.00 uur wordt er voorbeschouwd op de wedstrijd, die om 20.45 uur begint. Na afloop van de wedstrijd volgt er zoals altijd een uitgebreide nabeschouwing met reacties van spelers en bondscoach Danny Blind.
Lees verder

Afscheid van Heitinga en Mathijsen
Voorafgaand aan de oefenwedstrijd Nederland – België wordt het centrale verdedigingsduo van onder meer het WK 2010 bedankt. John Heitinga en Joris Mathijsen vormden jarenlang het hart van de Nederlandse defensie en krijgen in de Amsterdam ArenA een passend afscheid. Heitinga en Mathijsen speelden 58 interlands samen, onder meer op alle mondiale eindtoernooien tussen 2006 en 2012. Het hoogtepunt van het duo is ongetwijfeld tijdens het WK 2010, als Oranje de finale haalt en in zeven wedstrijden slechts zes tegendoelpunten incasseert (waarvan twee strafschoppen). Staat van dienst Basisspeler John Heitinga debuteerde op 18 februari 2004, op dat moment spelend voor Ajax, tegen de Verenigde Staten in het Nederlands elftal. Onder bondscoach Dick Advocaat groeide hij snel uit tot een basisspeler, ook toen hij speelde voor Atletico Madrid en Everton. In ruim negen jaar tijd kwam hij tot 87 interlands, waarin hij zeven keer wist te scoren. Als verdediger van AZ debuteerde Joris Mathijsen een paar maanden na Heitinga, op 17 november 2004 tegen Andorra. Op het WK 2006 vormde hij samen met André Ooijer het centrale verdedigingsduo en ook in de jaren daarna, als speler van Hamburger SV en Málaga CF, was hij een vaste waarde. Mathijsen speelde 84 keer in Oranje en scoorde daarin drie keer.
Lees verder

De Derby in feiten en cijfers
Oranje heeft zes duels op rij niet gewonnen van België en bij geen winst evenaart Oranje het record van zeven duels op rij niet gewonnen. Dit feitje en nog veel meer andere cijfers en statistieken op een rijtje over de 126e Derby der Lage Landen. De laatste keer dat Oranje drie wedstrijden op rij van België verloor, was tussen 1961 en 1963 (4 duels). In de reeks van 126 derby's gebeurde het maar drie keer dat Oranje twee thuisduels op rij verloor van de Belgen. De totale thuisbalans tegen België: 34x winst, 15x gelijk, 13x verlies. Het doelsaldo: 171 doelpunten voor, 99 tegen. Meest voorkomende uitslag De meest voorkomende uitslag tussen Nederland en België is 1-1. Gemiddeld vallen er echter meer goals, vier om precies te zijn. En ook een bijzonder feit is dat als er woensdagavond in de Amsterdam ArenA een vierde doelpunt valt, dat dan de 500e treffer is in de Derby. De grootste thuiszege op de Belgen was in 1959, toen Oranje met 9-1 won. Andersom moeten we verder terug in de tijd, in 1926 – negentig jaar geleden – verloor Nederland met maar liefst 1-5 van de Zuiderburen. Debutant? Als er woensdag een debutant binnen de lijnen komt, dan is dat niet bepaald een bijzonderheid als je het afzet in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Maar liefst 160 internationals maakte hun debuut tegen de Belgen. De laatsten waren Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Nick Viergever, Bruno Martins Indi en Adam Maher, allemaal in het jaar 2012. Wie weet komen daar vwoensdag de namen van Bart Ramselaar, Joshua Brenet of Marvin Zeegelaar bij. November De maand november is Oranje statistisch gezien niet gegund tegen België. In november wonnen 'we' maar twee van de elf wedstrijden (twee keer winst, 4 keer gelijk, 5 keer verlies). Thuis is de balans twee zeges van de zeven duels. Meer feiten en cijfers? Volg OnsOranje op Twitter.
Lees verder

Geen opmerkingen:

Aanmelden nieuwsbrief

Probeer nu 3 weken gratis de nieuwsbrief uit.