Een leuk verhaal, nieuws of activiteit? Mail het naar redactie at denederlandsevereniging .nl

zondag 26 maart 2017

Ons Oranje! De Ligt debuteert in basisopstelling Oranje

De Ligt debuteert in basisopstelling Oranje
Matthijs de Ligt zal tegen Bulgarije in het Nederlands elftal debuteren. De 17-jarige verdediger vormt samen met Bruno Martins Indi het centrale verdedigingsduo. Op het middenveld kiest bondscoach Danny Blind voor Georginio Wijnaldum, Davy Klaassen en Kevin Strootman. Voorin staan Arjen Robben en Quincy Promes op de flanken. Bas Dost staat, zoals verwacht nadat Vincent Janssen niet meereisde naar Sofia, in de spits. Doelman Onder de lat kiest Blind voor Jeroen Zoet. De doelman van PSV krijgt de voorkeur boven Jasper Cillessen en Michel Vorm. De wedstrijd in Sofia begint om 20.45 uur en wordt live uitgezonden op NPO 1. Met zijn 17 jaar en 225 dagen is Matthijs de Ligt de jongste debutant in Oranje sinds 1931. Het record blijft in handen van Jan van Breda Kolff, die op 2 april 1911 debuteerde tegen België toen hij 17 jaar en 74 dagen oud was. Opstelling NederlandZoet; Karsdorp, De Ligt, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, Klaassen, Strootman; Robben, Dost, Promes.
Lees verder

Pijnlijk verlies voor Oranje in Sofia
Op een avond waarop vrijwel niets lukte, heeft het Nederlands elftal met 2-0 van Bulgarije verloren. Een pijnlijke nederlaag in Sofia, waardoor kwalificatie voor het WK in Rusland voor Oranje ver weg is. Door blessures van onder meer Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma en deze week ook Stefan de Vrij, was het voor bondscoach Danny Blind puzzelen om tot een verdediging te komen. Blind schroomde niet om Ajacied Matthijs de Ligt op te stellen. Daarmee werd de 17-jarige centrale verdediger de jongste debutant ooit in een kwalificatieduel. Hij vormde samen met Bruno Martins Indi het centrale blok. Waardeloos Het werd een waardeloze Oranje-avond in Sofia. Het Nederlands elftal beleefde een eerste helft om heel snel te vergeten. Want wat ging er niet mis? Het begon al in de vijfde minuut, toen De Ligt de bal miste en de Bulgaarse spits Spas Delev kon profiteren. Een kwartier later maakte de aanvaller zijn tweede treffer van de avond: 2-0. Het lukte het Nederlands elftal geen moment om fatsoenlijk in de wedstrijd te komen. De middenvelders grossierden in balverlies, aanvallen kwamen niet of nauwelijks van de grond en duels werden vaak gewonnen door de felle Bulgaren. Naast Bas Dost werd in de spits nauwelijks gevonden of bediend. Pas een minuut voor het einde van het eerste bedrijf ontstond de eerste kans voor de bezoekers, toen Klaassen spits Bas Dost voor het Bulgaarse doel vond. De topschutter van Portugal schoot de bal echter naast. Bondscoach Danny Blind greep halverwege in door debutant Wesley Hoedt (voor De Ligt) en Wesley Sneijder (voor Wijnaldum) in te brengen. Met als enige doel om (snel) terug te keren in de wedstrijd. Maar ook daarin slaagde Nederland niet. Na een uur een goede kans voor Oranje. Dost legt terug op Klaassen, maar die stuitte op de vuisten van doelman Mihaylov, die in het verleden nog voor FC Twente keepte. En verder? Verder was het vooral ploeteren. Teveel spelers haalden niet het vereiste niveau en Oranje slaagde er niet in om kansen te creëren, ook niet met Luuk de Jong als extra stormram.   Luuk de Jong komt tekort om de bal binnen te tikken. Slechte dienst Door het verlies en de winst van Zweden op Wit-Rusland (4-0), zakt Oranje af naar de derde plaats in poule A. Oranje bewees zich dus een bijzonder slechte dienst, in de wetenschap dat alleen de poulewinnaar zich rechtstreeks voor het WK plaatst en de nummer twee play-offs speelt. StatistiekenBekijk hier de statistieken van de wedstrijd.
Lees verder

Oranje in Sofia: 'Een nachtmerrie'
''Een nachtmerrie'', zo oordeelde Arjen Robben vlak na de pijnlijke 2-0 nederlaag tegen Bulgarije. Ook bondscoach Danny Blind was 'zwaar teleurgesteld'. Voor de camera van de NOS gaf hij aan na te zullen denken over zijn toekomst als keuzeheer. ''Wij hebben een heel slechte prestatie geleverd, dat is duidelijk''', stelde Blind. ''Wij moeten kwalitatief in staat zijn om Bulgarije te kloppen en had ook een heel goed gevoel over deze wedstrijd.''   Bedroevend Aanvoerder Arjen Robben kon het verschil ook niet maken in Sofia. ''Wat moet je zeggen? Dit is een nachtmerrie. Je gaat hier met alle goede intenties heen. Het gevoel was ook goed. Maar de eerste helft was van zo'n bedroevend niveau, dan houdt het op. Het is heel gemakkelijk om nu met de vinger gaan wijzen, maar dat heeft geen zin. Je verliest hier met 2-0, dat zijn de keiharde feiten.''   Hoe nu verder met Oranje, dat afgleed naar de vierde plaats in de poule? ,,Je moet nu je mond houden, bescheiden zijn. Het is heel pijnlijk'', vond Robben. Blind gaf na afloop na te zullen denken over de toekomst. ''Het zal anders moeten., dat is duidelijk Dit valt koud op mijn dak. De nederlaag op zich, maar ook de manier waarop. Het raakt ons allemaal. Ik ben ongelooflijk teleurgesteld.''
Lees verder