Een leuk verhaal, nieuws of activiteit? Mail het naar redactie at denederlandsevereniging .nl

maandag 13 maart 2017

Rijksoverheid: Minister Koenders belt Turkse minister

Minister Koenders belt Turkse minister
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vandaag met zijn ambtgenoot Cavusoglu gebeld naar aanleiding van zijn verzoek Nederland officieel te bezoeken. Dit bezoek heeft als doel een politieke campagne te voeren met betrekking tot het grondwettelijk referendum in Turkije. Koenders nam het initiatief tot het telefoongesprek om de Turkse minister te vertellen dat het kabinet de bezoeken ongewenst vindt, niet zal faciliteren en hij zijn ambtgenoot ook niet zal ontmoeten. Ook heeft Koenders te kennen gegeven dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan dit bezoek. De gebruikelijke ondersteuning bij een ministerieel bezoek zal achterwege blijven.
Lees verder

Noodhulp kabinet voor vier hongerende regio's
Het kabinet geeft gehoor aan de oproep van Secretaris Generaal van de Verenigde Naties António Guterres om de bevolking in vier regio's te redden van de hongerdood. Het gaat om vele miljoenen mensen in Jemen, Noordoost Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'Alleen al voor Zuid-Sudan spreekt de VN van een totale catastrofe: moeders en kinderen verstoppen zich in levensgevaarlijke moerassen en stillen hun honger met de wortels van moerasplanten. In Jemen sterft elke tien minuten een kind door geweld, honger en gebrek aan medische hulp. In Somalië lopen families honderden kilometers in de brandende zon op zoek naar water. En in Nigeria dreigt ernstige ondervoeding het leven te kosten aan een half miljoen kinderen.'
Lees verder

Koenders roept Syrië-gezanten bijeen in Nederland
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een bijeenkomst van Syrië-gezanten en leden van de Syrische oppositie geopend in Doorn. De gezanten, veelal diplomaten uit gelijkgezinde landen die zich inzetten voor vredesbesprekingen in Syrië, zijn bijeen op initiatief van Koenders. Onderwerp van gesprek tijdens het evenement zijn de aankomende vredesonderhandelingen in Genève.
Lees verder

Verklaring kabinet intrekken Turkse landingsrechten
Het Nederlands kabinet heeft besloten om de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in Nederland in te trekken. Na een openbare oproep aan Turkse Nederlanders om massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met minister Cavusoglu in Rotterdam op zaterdag 11 maart, is de openbare orde en veiligheid in het geding gekomen.
Lees verder

Verklaring kabinet uitgeleiden Turkse minister Kaya
In het onderlinge contact met Turkije heeft Nederland vandaag bij herhaling duidelijk gemaakt dat de openbare orde en veiligheid in ons land niet in het geding mogen komen. Overleg over een bijeenkomst met een kleinschalig en besloten karakter in een Turks consulaat of ambassade werd onmogelijk gemaakt door de publieke dreiging met sancties. Daarop trok Nederland hedenochtend de landingsrechten voor het toestel van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu in. De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk. De verbale agressie van de Turkse autoriteiten die daarop vandaag volgde, is onacceptabel.
Lees verder

Geen opmerkingen: