Een leuk verhaal, nieuws of activiteit? Mail het naar redactie at denederlandsevereniging .nl

woensdag 27 september 2017

Frankrijk: Herfstwandeling & SinterklaasBeste Lezer,


Ik weet niet of voor U hetzelfde geldt, maar de maanden na onze nieuwjaarsborrel in januari lijken wel voorbij te zijn gevlogen! In ieder geval zijn we al in de nazomer aanbeland en kunnen we op een geslaagde en zeer drukke eerste helft van het jaar terugkijken.


Het is fijn om te kunnen constateren dat de verschillende activiteiten ook door verschillende leden worden bezocht: het is onze ambitie om een Club te creëren die eenieder wat te bieden heeft. Natuurlijk hebben wij U hiervoor nodig en wij komen dan ook graag in contact met u. Misschien heeft u ook ideeën voor activiteiten, kent u prachtige onontdekte locaties of wilt u zelf eens uw handen uit uw mouwen steken? Schroom dan niet om ons te mailen via info@dcbdx. fr.


Graag nog even een dankwoord richting Rogier Van der Werf die het bestuur heeft verlaten: zonder zijn hulp zou alle communicatie van de Club nu nog steeds per postduif, tamtam of rooksignaal geschieden. Merci!


Voor nu wens ik u, namens het gehele Bestuur (Charlie Maas, Katja Blok, Nynke Veldhoen, Anouk Kottman, Pauline Stappers, Marjolijn Straus en Fleur Duffaut) veel (terug)leesplezier toe!


Ik kijk er naar uit u op de volgende activiteit (weer) te zien!


 


Willemijn Berenschot


Voorzitter DCBDX
OPROEP SINTERKLAASDe familie Sevenster is een nieuw avontuur aangegaan en daarom is aan een jarenlange Sinterklaastraditie op Chateau Julie helaas een einde gekomen. Het Bestuur is druk bezig een nieuwe locatie te zoeken. Maar misschien kunt U een handje helpen? Wij zoeken MET SPOED een statige locatie in of in de directe omgeving van Bordeaux, waar we Sinterklaas en ongeveer 75 kinderen en volwassenen kunnen ontvangen. Buiten de locatie dient er voldoende veilige speelruimte voor de kinderen te zijn. Er dient gelegenheid tot het nuttigen van een drankje te zijn, een lunch is eventueel een mogelijkheid.

Suggesties kunt u mailen naar: dxbdx@info.fr  

 

OP DE AGENDA

 

  • Zondag  15 oktober 2017 HERFSTWANDELING
  • Woensdag 18 oktober 2017 SEMINAR ONDERNEMEN IN FRANKRIJK georganiseerd door JOP (mailing met meer informatie en inschrijving volgt spoedig)
  • Dinsdag 14 november 2017 BUSINESS EVENT: SPREKER Oud-Ambassadeur Radinck van Vollenhoven komt vertellen over zijn ervaringen als ambassadeur. 
  • Zondag 3 december 2017 SINTERKLAAS
  • Donderdag 18 januari 2018 NIEUWJAARSBORREL & tevens jaarlijkse ledenvergadering.

TERUGBLIK OP AFGELOPEN EVENTS

 

Pitch 22 maart 2017 Maison de l'Europe


Pitchen lijkt ons Nederlanders wel in het bloed te zitten. In ieder geval weten de leden van de Club en hun introducé(e)s hoe zij zichzelf/hun product het beste kunnen verkopen. Van heinde en verre kwamen zij in maart naar Bordeaux om dit te doen, hetgeen resulteerde in een geanimeerde avond. Alle deelnemers vertelden gepassioneerd over hun werkzaamheden en niemand kon zich (natuurlijk) aan de 3 minuten spreektijd houden. Er werd dan ook gebruik gemaakt van visuele effecten, spannende verhalen en mooie brochures.


Gevarieerde commerciële branches en echte passies passeerden de revue deze avond: binnen de Club kunnen we in ieder geval terecht voor infrarood sauna's, visual design, coaching, hotellerie en restaurant, eikenhouten vaten, taalcursussen, informatie over de mysterie van het slapen, kinderspeelgoed maar ook juridische en fiscale ondersteuning in Frankrijk.


Een koningsdag anders als anders 28 april 2017 (door Tina Peperkamp) 

 

Geen glaasje champagne op de bank voor de televisie, genietend van beelden van een feestelijke stad waar het koningspaar onthaald wordt. Maar 's-ochtends al vroeg in de auto gestapt. Onderweg naar de hoofdstad nog wel wat beelden gezien op onze mobiele telefoon en de radiouitzending gevolgd.  Zeer vereerd waren wij met de uitnodiging van de Nederlandse Ambassade te Parijs voor alle leden van de Club om bij de receptie aanwezig te zijn ter gelegenheid van de verjaardag van onze koning. Van huis uit altijd al koningsgezind geweest maar sinds we in Frankrijk wonen doen we er nog een schepje bovenop. Deze receptie was voor ons de kers op de taart van Koningsdag. Toeval bestaat niet, in het hotel kregen we kamer 50 toegewezen. De ontvangst door de Ambassadeur en zijn echtgenote, de mooi aangeklede tuin van de ambtswoning en de prachtige tafels vol met lekkernijen uit Nederland en Frankrijk waren een belevenis. Uit volle borst het Wilhelmus met 800 Franse en 100 Nederlandse genodigden gezongen, de buren zullen wel gedacht hebben…  Het aangename met het nuttige verenigend, hebben we ook zeer waardevolle contacten opgedaan en leuke mensen ontmoet.

Dutch Connection Bordeaux dank voor de geweldige ervaring die mede dankzij jullie mogelijk is gemaakt.  

     


 

Koningsdag in Bordeaux 30 April 2017 (door Roderick Straus)

 

Een mooie ochtend, koningsdag 2017. De organisatie was al vroeg op weg in de zo bekende soleil Bordelais om de voorbereidingen te treffen.Er zou een speurtocht door Bordeaux worden gehouden en de aanwijzingen en oranje ballonnen werden door de stad heen aangebracht. De route was van het museum des Beaux Arts naar het eindpunt bij restaurant La blanche Hermine. Aangekomen bij het museum stonden al een aantal landgenoten uitgedost in het oranje klaar om aan de rondleiding te beginnen. Het was al erg gezellig. Om 10 uur gingen we naar binnen en werden we ontvangen door de gids, die ons langs Nederlandse meesters zou begeleiden. Na een beginrondje en een vragenkwartiertje bij een groot schilderij gingen de kindertjes die daarvoor belangstelling hadden naar een ander gedeelte van het museum om daar hun eigen creativiteit te ontwikkelen. De ouders werden verder rondgeleid langs de Nederlandse en Vlaamse meesters. Een erge interessante toer met heel veel leuke feitjes en weetjes verteld door de charmante en gezellige gids. Nadat de kinderen waren opgehaald zou de speurtocht beginnen. Maar op het moment dat de groepen van start wilden gaan, opende de hemel zich en gingen alle kranen open. De bekende regenbuien in de baie de Gascogne, begeleidt door een flinke storm, deden het weer grimmig worden. De meeste ouders besloten dan ook niet de speurtocht te lopen maar met de bus of taxi naar het eindpunt te gaan. Gelukkig hadden ze hiertoe een noodenvelop gekregen. Er waren wel enkele dapperen die door de stromende regen de speurtocht deden. Zij werden langs vele herkenningspunten van de stad geleid.

Aangekomen in restaurant La blanche Hermine door de wandelaars, was het daar al een jolige boel. Het bier en de wijn stroomde al lekker door sommige aderen. Voor de kinderen stond er al een grote tafel gedekt, waar ze met elkaar konden eten. Na de toespraak door de voorzitter Willemijn Berenschot kon de lunch beginnen.Na het hoofdgerecht werden er door een zeer kundige jury, met reeds lange ervaring,  de winnaars bekend gemaakt van het mooiste uitgedoste kind en volwassene. De prijzen ging naar Philippe Bouyer en Constance.

Het was lekker en gezellig. Voor de organisatie van Koningsdag danken we Marjolijn Straus, Barbara Hoog en vooral haar echtgenoot Charles, die in de donkere dagen voor de happening een enkel brandje bluste.

 World Café op 10 mei 2017

 

Dutch Connection Bordeaux vertegenwoordigde woensdag 10 mei de Nederlandse gemeenschap tijdens het World Café, dat werd georganiseerd door C2D – Le Conseil de Développement Durable van Bordeaux Métropole. Deze raad bestaat uit vrijwilligers en een aantal vaste werknemers van Bordeaux Métropôle en peilt de mening van inwoners over belangrijke thema's, waaronder internationalisering. Deze meningen worden vervolgens gestructureerd en meegenomen in de debatten van de gemeenteraad.

Het World Café waaraan wij deelnamen stond in het teken van 'mobilités internationales'. De aanwezigen, die uit alle uithoeken van de wereld kwamen, kregen drie vragen voorgeschoteld: Wat verbaasde u toen u aankwam in Bordeaux? Waarom bent u naar Bordeaux gekomen? Wat zou u graag importeren van uw thuisland naar Bordeaux of exporteren van Bordeaux naar uw thuisland? 

De antwoorden op deze vragen liepen zeer uiteen. Een Spanjaard of Senegalees heeft nu eenmaal een andere visie op Bordeaux en Frankrijk dan een Oostenrijker of Nederlander. Uiteraard hebben wij een aantal dingen aangekaart, zoals onder andere de langzame en moeilijke bureaucratie, maar ook de kwaliteit en kwantiteit van de fietspaden in de stad. Uit de hierop voortkomende discussie met de leden van C2D blijkt dat hier hard aan wordt gewerkt en veel overleg plaats vindt met de gemeenteraad.

C2D vergadert 2 à 3 keer per jaar. Wij zullen u op de hoogte houden van nieuwe interessante thema-avonden.

 Soirée de dégustation de la Fête de l'Europe op 13 mei 2017

 

Dutch Connection Bordeaux kreeg in mei de eer om, samen met Europese consulaten en verenigingen, deel te nemen aan de "Soirée de dégustation de la Fête de l'Europe" in het centrum van Bordeaux.

Voor één avond werd een huis-tuin-en-keuken stand omgetoverd in een heus Nederland-paviljoen: Nederlandse vlaggen, oranje slingers en vlaggetjes en natuurlijk ook het potret van de Koning en Koningin sierden de locatie. Maison de l'Europe zorgde voor een DJ en de nodige publiciteit en de Club bood alle bezoekers Nederlands bier, stroopwafels, advocaat en jenever aan. Natuurlijk mocht de huisgemaakte saté (van Charlie Maas) niet ontbreken. Er werd een ware run op gepleegd.

Het was, kortom, een mooie gelegenheid om de vertegenwoordigers van de verschillende ambassade's en consulaten teontmoeten, waaronder Italianen, Slovenen, Grieken, Kroaten, Hongaren, Bulgaren, Belgen en Duitsers, om ook andere Europeanen tijdens een borrel te leren kennen en om zakelijke contacten aan te knopen.

 


Lezing Le Bouscat International op 6 juni 2017 

 

Op uitnodiging van de heer Jean-Pierre Lemoine, voorzitter van de vereniging Le Bouscat International heeft ons Bestuurslid Pauline Stappers op 6 juni jl.  een conferentie geleid over Nederland en de Nederlandse cultuur. Na een algemene beschrijving van Nederland besprak zij onder andere de Nederlandse aanwezigheid in de geschiedenis van Bordeaux , maar ook de hedendaagse aanwezigheid in bepaalde stedenbouwkundige projecten. Ook legde zij de nadruk op een aantal Nederlandse competenties, waaronder het watermanagement, met de Afsluitdijk en de Deltawerken. 

Onder de vele en geïnteresseerde aanwezigen waren onder andere de burgemeester en enkele wethouders van Le Bouscat, ex-expats die in Nederland hebben gewoond en een aantal leden van onze club.

Na de presentatie en een quiz over de Nederlandse uitdrukkingen was er tijd om vragen te stellen. Hier maakte het publiek dan ook goed gebruik van. Van vragen over de ziektekostenverzekering, de Nederlandse tolerantie, de vele talen die we spreken, tot onze ecologische insteek: alles kwam aan bod. De avond werd afgesloten met een gezellige apéro. De Nederlandse Goudakaas van Fromagerie Beauséjour viel weer goed in de smaak.

 

-        EINDE   -Voor suggesties en leuke events staan wij altijd open. Wilt u iets organiseren of ons helpen? Laat het ons dan weten! 

Volg ons ook op Facebook