donderdag 12 april 2018

Frankrijk: Cercle Néerlandais - voorjaar 2018

Beste Leden,

Na een winter waarin we zelfs nog konden schaatsen in Nederland, komt het voorjaar er weer aan, de bollen staan alweer in bloei.

Als Cercle Néerlandais tijd om u een nieuwsbrief te sturen, met een terugblik op de activiteiten van het afgelopen half jaar zoals het kerstdiner en de nieuwjaarsborrel en het programma voor de komende maanden.
Twee keer per jaar ontvangt u deze nieuwsbrief. Heeft u zelf leuk nieuws dat met onze vereniging of Nederland te maken heeft, stuur het ons zeker door of deel het via onze facebookpagina!

Neem ook zeker regelmatig een kijkje op onze website Cercle Neerlandais - Nederlandse vereniging van Lille en Noord-Frankrijk voor het laatste nieuws en de activiteiten. BInnenkort krijgt u weer een mail voor de april-activiteiten.

En tot slot, volgend jaar bestaat de vereniging 25 jaar! Ideeën voor het vieren van deze mijlpaal zijn zeker welkom!

Met een hartelijke groet van de voorzitter

Joke Kalisvaart

LEDENVERGADERING

Op 18 februari hebben we een Algemene Ledenvergadering gehouden bij Carla. We waren met een 20-tal mensen. In plaats van een opsomming van alle activiteiten had Jeroen een leuk filmpje gemaakt.

CONTRUBITIE 2018

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in februari is de contributie voor 2018 vastgesteld.  De contributie voor de Cercle geldt voor een kalenderjaar en niet (zoals wel eens wordt gedacht) voor een school- of sportseizoensjaar).

Contributie 2018
   20,- € voor alleengaanden
   35,- € voor stellen en families

Graag willen wij u dan ook vragen om uw contributie nog deze maand te betalen.
Alvast hartelijk dank en tot ziens bij één van onze activiteiten!

Anneke Saliou-de Jong

FOTO'S

En voor wie meer wil ZIEN over de verschillende activiteiten van het afgelopen jaar :

FOTO'S SINTERKLAAS

KINDERMIDDAGEN

KOOKATELIERS

NEDERLANDS PASPOORT AANVRAGEN
#LekkerMakkelijk

Het verkrijgen van een Nederlands paspoort voor jezelf of je kinderen is de laatste tijd veel eenvoudiger geworden. Je hoeft niet meer naar de Nederlandse ambassade in Parijs of Brussel. Tegenwoordig kan je een paspoort aanvragen bij iedere Nederlandse gemeente. Vele gemeentes hebben een top service niveau (ze kunnen er geld mee verdienen) en dat maakt de hele procedure veel gemakkelijker.

Ik heb recent voor mezelf (nieuw paspoort) en voor mijn kinderen (eerste aanvraag) gedaan bij de gemeente Sluis. Sluis is het dichtst bij Noord-Frankrijk en snel te bereiken (je hoeft niet door de tunnel in Antwerpen). De website van de gemeente Sluis is heel gebruiksvriendelijk. Je krijgt snel een duidelijk antwoord en er is geen risico dat je voor niets naar Nederland rijdt omdat er een document ontbreekt. De mensen op het gemeentehuis zijn zeer vriendelijk en behulpzaam en je kan je paspoort een paar dagen later afhalen. De openingstijden van het gemeentehuis zijn eveneens praktisch.

Je moet dus nog steeds wel 2 keer naar het gemeentehuis, éénmaal voor de aanvraag en éénmaal voor het ophalen van je paspoort. Indien de aanvraag is voor je kind moet het kind ook twee keer mee. Maar Sluis is een leuk stadje om te shoppen, er is een Albert Heijn en je kan eventueel een tussenstop maken in Brugge (ook leuk).

Chielbert

IN MEMORIAM

8 maart jongsleden is Philippe Lecaille overleden. Philippe, zijn vrouw Suus en hun drie kinderen, Matt, Louie en Brett waren tien jaar lang lid van de Cercle Néerlandais. Het gezin nam actief deel aan de diverse activiteiten die de Cercle biedt.  Drie jaar geleden vertrok het gezin naar Nederland maar ze bleven altijd in contact met veel leden van de Cercle.

Wij herinneren ons allemaal Philippe als een bijzonder aardige en vriendelijke persoonlijkheid. Een prettig en vrolijk mens die altijd klaarstond een handje te helpen. Onze gedachten gaan natuurlijk naar zijn Suus en de drie kinderen.

WIJ STELLEN U EEN NIEUW LID VOOR: JEANINE

WAAR KOM JE VANDAAN?
Ik ben geboren in Frankrijk en heb hier altijd gewoond. Maar mijn vader was een Fries en mijn moeder een Vlaamse. De contacten met Nederland zijn er altijd gebleven. Ik heb vele mooie herinneringen van mijn jeugd bij mijn beppe (oma) in Friesland. In de jaren '60-'70 werkte ik in Friesland in de kantine van een recreatiecentrum waar ik kroketten, frietjes en bier verkocht en geloof dat ik daar goed heb leren tellen in het Nederlands.

WAAROM NAAR LILLE/NOORD-FRANKRIJK VERTROKKEN ?
....

ACTIVITEITEN TOT ZOMER 2018