Doorgaan naar hoofdcontent

5 vragen over de dienstplicht voor Nederlanders

Nederland heeft nog steeds een dienstplicht voor mensen tussen de 17 en 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op, want de Nederlandse krijgsmacht bestaat momenteel uit beroepspersoneel.

Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht uitgesteld. Wel krijgen 17-jarigen en personen de dienstplichtbrief van de Rijksoverheid. Hierin staat dat ze zijn ingeschreven voor de diensplicht. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen.

Ben je jonger dan 35 jaar en word je (opnieuw) Nederlander?

Dan word je ook dienstplichtig en ontvang je de dienstplichtbrief.

Wil je afgekeurd worden voor de Nederlandse dienstplicht?

Dat is helaas nu niet mogelijk. Omdat de opkomstplicht is opgeschort, vindt er namelijk geen keuring plaats. Wie bijvoorbeeld om medische redenen afgekeurd wil worden, kan dat dus pas doen nadat de opkomstplicht is geactiveerd.

Ben ik dienstplichtig in mijn tweede land als ik een dubbele nationaliteit bezit?

Dat is mogelijk. Het hangt af van de wetgeving in het land van uw tweede nationaliteit. Informeer jezelf hierover via de ambassade van het land van jouw tweede nationaliteit. Anders kun je verrast worden als je het land bezoekt en weer wilt verlaten.

Voorbeelden

Zo hebben landen als Turkije en Iran de dienstplicht opgenomen in de wet en roepen zijn mannen van 18 jaar en ouder hiervoor op. Ook als ze een tweede nationaliteit hebben en niet in deze landen wonen. Vaak zijn er mogelijkheden om de dienstplicht af te kopen, de ambassade van het land kan je daarover meer vertellen. Een vervangende dienstplicht in Nederland uitvoeren is niet mogelijk.

Word de opkomstplicht weer ingevoerd?

Nederland heeft vooralsnog geen plannen om dienstplichtigen op te roepen. Ook niet vanwege de oorlog in Oekraïne.

Wil je meer weten over het veilig houden van Nederland?

Kijk dan eens naar de mogelijkheden bij Defensie. Zo kun je tegenwoordig parttime beroepsmilitair worden of een bijdrage leveren als burgermedewerker. In het laatste geval draag je dan geen uniform, maar draag je wel bij met jouw kennis en kunde.