Doorgaan naar hoofdcontent

Dit is hoe Kiezers buiten Nederland stemden bij de #Verkiezingen2023

Het nationaal briefstembureau heeft de uitslag bekend gemaakt van de Tweede Kamerverkiezing 2023. Dit is de uitslag van alle Kiezers buiten Nederland die hun briefstem konden uitbrengen bij de briefstembureaus op Aruba, Curaçao, Sint Maarten en in Den Haag. 

Voor de Tweede Kamerverkiezing registreerden 107.669 kiezers zich. Van hen hebben 69.545 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht. Het opkomstpercentage ligt daarmee op bijna 65%. Ruim 14% bracht de briefstem uit via de ambassades en consulaten-generaal. Bekijk de uitslag »

Gevolgen stemmen

Het lijkt erop dat D66 door de stemmen uit het buitenland toch op het nippertje hun tiende zetel hebben.

Poll 

De uitslag van  Tweede Kamerverkiezing komt goed overeen met de poll van deNederlandseVereniging.nl, die vorige week werd gehouden. Bij beiden zijn de vijf grootste partijen Groenlinks / Pvda, VVD, Nieuw Sociaal Contract, D66 en PVV. 
 
Wel is het zo dat de percentages in de poll voor de top vijf afwijken, evenals de volgorde voor partij 6 en verder. Dit verschil is ontstaan doordat in de poll ook gekozen kon worden voor de opties "blanco gestemd" en "niet gestemd door het niet ontvangen van de papieren".