Het is dé meest gestelde vraag van onze lezers. We kregen hem te lezen in allerlei varianten en voor ontzettend veel landen. Een enkeling had zelfs nog nooit van Svb gehoord. Helaas is er geen eenduidig antwoord mogelijk op deze vraag. Wel kunnen we je een flink eind op weg helpen. Dit is deel 3 van de serie artikelen over Pensioen en AOW.
Laten we met het makkelijkste deel beginnen en eerst wat begrippen uitleggen. De AOW is de afkorting van de Algemene OuderdomsWet. Het is een sociale verzekering, een basispensioen van de overheid. In het Engels wordt dit State Pension genoemd. De uitvoerder van de sociale verzekeringen in Nederland is de Sociale Verzekeringsbank (Svb).
Maar ik woon of werk buiten Nederland?
Dan nu het moeilijke deel. Waar jij als Nederlander buiten Nederland woont, hangt af van waar jij woont en/of werkt. Wie in België of Duitsland woont, die kan terecht bij het Bureau voor Belgische Zaken en Duitse Zaken van de Svb.
Woon je elders in de Europese Unie? Dan heb je twee keuzes. Je kunt dan AOW aanvragen bij de organisatie die het pensioen regelt in jouw woonland. Of je vraagt het aan bij de organisatie die het pensioen regelt in het land waar je voor het laatst via de overheid verzekerd was voor AOW, WW en ziektewet.
Woon je in een land van de Europese Economische Ruimte (EER) of in een verdragsland en ben je in jouw woonland sociaal verzekerd voor de AOW? Dan neem je contact op met de pensioenuitvoerder van jouw woonland.
Ben je daar niet verzekerd? Dan vraag je het aan bij de organisatie die het pensioen regelt in het land waar je voor het laatst via de overheid sociaal verzekerd was. Tenzij je in meerdere landen hebt gewoond of gewerkt, zal dat waarschijnlijk Nederland zijn. In dat geval neem je contact op met de Svb.
Welke organisatie voert in mijn woonland de sociale verzekeringen zoals AOW uit?
Dat vroegen we ons ook af. Zou er bijvoorbeeld ergens een lijst online staan? En het antwoord is ja. Op Your Europe staat veel informatie over AOW in het buitenland. Wanneer je naar het midden van de pagina gaat, dan kun je daar jouw woonland in Europa kiezen. Vervolgens verschijnen er diverse resultaten die je naar de lokale Svb leiden. Op Your Europe worden verschillende situaties als voorbeeld gegeven, net als bij de veel gestelde vragen.
En als je buiten Europa woont?
Tja, daar hebben we nog geen lijst online voor gevonden. Dus die zullen we – met hulp van lezers – zelf moeten maken. Het begin is er al wel.
Australië - servicesaustralia.gov.au/ageing
Canada - Service Canada - International Operations
Nieuw-Zeeland – Work and Income
Verenigd Koninkrijk – Gov.UK – State Pension
Verenigde Staten – Social Security Administration
Dubbelcheck!
Het is altijd aan te raden om zowel de organisatie in jouw woonland als de Svb in Nederland te benaderen. Wellicht heb je rechten in jouw woonland en Nederland opgebouwd.
De Svb gaf ook aan dat als je niet zeker weet waar je jouw AOW aanvraagt, dat zij je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld door je te verwijzen naar de juiste organisatie in jouw woonland, ongeacht waar je in de wereld woont.
Dit artikel is gepubliceerd in oktober 2024.