De vakantievierende criminele Nederlander kan in het buitenland steeds vaker zijn biezen pakken. Afgelopen week haalde Nederland er weer eentje op uit Dubai om hem volpension in het staatshotel aan te bieden. En nu, naast gezamenlijke patrouilles met buurlanden en op evenementen met de rest van Europa, wordt ook de Nederlandse gemeenschap in Spanje ingeschakeld.
Meld Misdaad Anoniem is voor het eerst een campagne gestart dat zich richt op Nederlanders die in het buitenland wonen of ondernemen. In eerste instantie focust de campagne zich op de aanpak van Nederlandse criminelen in Spanje die het woongenot en imago van eerlijke en hardwerkende Nederlanders daar verpesten.
Het meldpunt richt zich specifiek op Costa del Sol, het gebied rondom Málaga en Marbella in het zuiden van Spanje. De campagne moet de Nederlandse gemeenschap bewust maken van het feit dat criminele activiteiten kunnen plaatsvinden en helpt hen bij het herkennen van de signalen hiervan. Denk hierbij aan de handel in drugs of wapens en het witwassen van crimineel vermogen. Signalen hiervan zijn bijvoorbeeld grote contante of ongebruikelijke betalingen bij een notaris, autoverhuurbedrijf, aannemer of horeca.
Daarnaast wil M. de drempel voor Nederlanders verlagen door hen de mogelijkheid te bieden om in hun eigen taal informatie over criminele praktijken te melden. “Meldingen zijn hierbij noodzakelijk. Het is altijd het beste om rechtstreeks te melden bij de (lokale) Spaanse autoriteiten. Dat is echter niet altijd vanzelfsprekend, bijvoorbeeld door de taalbarrière. Dan is M. een vangnet”, vertelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem.
“Meldingen uit Spanje moeten altijd een Nederlandse component bevatten. De meldingen gaan volgens onze reguliere werkwijze naar de Nederlandse politie, van waaruit vervolgens de samenwerking met de Spaanse opsporingsdiensten gecoördineerd wordt.” Melden vanuit Spanje kan telefonisch via +8000 800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl/spanje.
Grensoverschrijdende samenwerking politie
Europese Politiediensten werken al langere tijd nauw samen. Op grote voetbalevents of festivals kun je zomaar Nederlandse politieagenten op patrouille zien. Andersom ondersteunen de Europese agenten in Nederland om hun eigen mensen in het gareel te houden. Zo hebben Nederland en Duitsland gezamenlijke politieposten op de grens en voeren Nederlandse en Belgische politieagenten samen patrouilles uit in het grensgebied.